Sötpotatisen syns allt mer flitigt på svenska restauranger och i recept i tidningarna och på nätet. Samtidigt som den är en välkänd inslag i amerikansk matkultur så kan dess förtjänster sägas vara okända för många i Sverige. Sötpotatisen är egentligen ingen potatis utan en rotknöl på en ört. Örten tillhör familjen vindelväxter och är flerårig.
Anledningar till varför sötpotatis är så nyttigt
Sötpotatisen är fullproppad med A-vitamin. A vitaminet ser bland annat till att hålla din hud och dina ögon friska. Den innehåller även betakaroten som även den är bra för ögonhälsan.
Knölen innehåller även gott om antioxidanter. Antioxidanterna gör väl för din kropp och förhindrar och motverkar bland annat cellernas åldrande.
Sötpotatisen innehåller mycket vitaminer, däribland C-vitamin. C-vitaminet stärker immunförsvaret.
En annan viktigt beståndsdel är kalcium. Kalcium stärker våra skelett.
Vanlig potatis har ett högt glykemiskt index, sötpotatis har lågt. Detta gör att blodsockernivån balanseras. Dessutom innehåller den mer fibrer vilket ökar mättnadskänslan.
Så gör du god ugnsbakad sötpotatis
Du behöver:
2 stora potatisar
3 matskedar smör
några nypor salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg ut aluminiumfolie över en plåt.
- Stick hål på potatisen med en gaffel.
- Låt potatisen bakas i ugnen i ca 45 minuter
- Skär ett snitt längs över potatisen med en kniv och kläm lite på den för att skjuta ut innehållet en aning.
- Servera med smör och salt.
Här hittar du fler recept